top of page

Gua sha masaža obraza

Updated: Aug 1, 2023




Gua sha je metoda ljudske medicine. Kljub različnim imenom v različnih jezikih, je pristopom skupno naslednje:

  • gre za metodo drgnjenja kože hrbta z gladkim predmetom,

  • kot prvi ukrep pri boleznih so zelo razširjeni na območju vzhodne Azije,

  • ne zahtevajo kompleksne medicinske diagnoze,

  • so enostavni za izvedbo.

Gua sha uporabljajo tudi izvajalci tradicionalne kitajske medicine in je enako pomemben pristop kot npr. vakuumska terapija (ang. »cupping«), pri čemer se gua sha in vakuumska terapija navadno ne uporabljata skupaj. Zato je gua sha domači uvod v tradicionalno kitajsko zdravljenje, ko drgnjenje samo ne zadostuje za okrevanje.

Metoda gua sha je sestavljena iz večkratnega strganja naoljene kože z zaobljenim robom nekega predmeta. Običajno se uporablja kitajska porcelanasta jušna žlica, obrabljen kovanec, zaobljeni živalski rogovi ali žad. Zaobljen rob se stisne na naoljeno kožo in se premika vzdolž mišic ali meridianov v dolžini približno 10 do 15 cm. Ta postopek povzroča povečan pretok krvi (sha) v koži, kar povzroča tudi petehije in ekhimoze. Slednje običajno izginejo po 2 do 4 dneh.

Obarvanje kože po terapiji gua sha se lahko zlahka napačno razume kot znak fizične zlorabe.


Po masaži Gua sha ne boste videti le bolj mladostne. S pomočjo ploščice iz žada ali roževca vam masaža pomaga tudi proti migrenam, omili težave povezane s hepatitisom B, prežene bolečine v vratu, pomaga v predmenopavznem obdobju. Masaža obraza pripomore tudi k manjši dovzetnosti za pozabljivost, depresijo, pomaga pri vročinskih oblivih. Gua sha se je zelo izkazala tudi pri Tourettovem sindromu, saj zmanjša trzanje obraza in ostale tike.


Zaradi vseh prednosti Gua sha masaže, je le-ta na voljo tudi pri meni. Ker sem z nekaj prakse ugotovila, da je najbolj celostna masaža tista, ki jo kombiniramo z več tehnikami, dodajam gibe in masažo gua sha tudi pri klasični masaži obraza. Takoj, ko uporabim roževec, je koža vidno bolj napeta, ličnice se privzdignejo in koža zgleda bolj mladostna. Zato mi je ta kombinacija, s kapljico jojobinega olja tako ljuba. Masaža obraza zmanjša zabuhlost, zbriše podočnjake, kožo prekrvavi, tako da dobi lepšo in bolj zdravo barvo.


Ker na masažo ne moremo kar vsak drugi dan, vam pomagam, da se tehnike gua sha naučite toliko, da jo lahko uporablate doma. Nekaj minut dnevne rutine in že po nekaj dneh bo obraz sijal drugače. Pri meni so na voljo kamni iz roževca in pa navodila za vsakodnevno razvajanje v domači kopalnici.


Ko želiš zase v nekaj minutah narediti največ - pridi <3

14 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page